woensdag 20 mei 2015

Ratha Yatra 2015


Het is bijna zover! Op zaterdag 30 mei trekt een opvallende optocht vol Indiase uitbundigheid door Eindhoven: de Ratha Yatra. De exotische stoet begint in Strijp en eindigt in het centrum, waar je vanaf 12 uur terecht kan op een markt met Indiase boeken, spirituele artikelen en lekkere hapjes. Alle bezoekers en passanten krijgen een maaltijd aangeboden: prasadam, gezegend eten dat geluk en voorspoed brengt (maar los daarvan ook gewoon super lekker is). Het kost geen cent, geen rupie ook. Dit feest is bedoeld om de cultuur met zoveel mogelijk mensen te delen.

Een video-impressie van de Eindhovense Ratha Yatra van vorig jaar.

De optocht is heel bijzonder om mee te maken, een vrolijke en kleurrijke stoet vol zingende en dansende mensen. Zij eren Jaganatha, “de Heer van het Universum”, met rinkelende bellen, tromgeroffel en wierook. En ze trekken een rijk versierde praalwagen door de stad, met daarop de beeldgedaante van Jaganatha. Het festival trekt doorgaans veel bekijks. Mensen blijven met open mond kijken als de stoet voorbij trekt. Of ze laten zich verleiden door de uitbundige vreugde en gaan meedansen en -zingen.

De route van de optocht:
St.Trudoplein (13.30 uur), Strijpsestraat, Willemstraat, Kleine Berg, Grote Berg, Kerkstraat, Catharinaplein (16.00 uur).

Op het Catharinaplein is vervolgens een podiumprogramma en prasadam. Het eten is zoals gezegd super lekker en het is vegetarisch: goed voor mens, dier, aarde en je karma.

Ratha Yatra is een van oorsprong Indiaas fenomeen, een hindoe-festival, maar in India en daarbuiten is het uitgegroeid tot een multireligieus en -cultureel feest. Het vindt elk jaar plaats in meer dan honderd steden over de hele wereld. Dit jaar is de negende keer dat het in Eindhoven wordt georganiseerd. 

We hopen je te zien, op 30 mei in Eindhoven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten