zondag 17 juli 2011

Heart and Soul: The Bhagavad Gita

Diepe vrede en diep geluk zijn zeldzaam. Korte momenten die op het moment zelf een eeuwigheid lijken te duren. De tijd staat stil. Misschien voelde je zo'n moment ooit op vakantie tijdens een zonsondergang. Of in een stadion, tijdens een concert of in een kerk. Je kan eraan terugdenken, maar je kan dit soort momenten niet creƫren.

Tenzij je radicale stappen neemt. Als je besluit om alle aardse prikkels uit je leven te weren. Je keert je af van de wereld en trekt je terug in de spreekwoordelijke woestijn. Achter de muren van een klooster, voortdurend in diepe meditatie, als een yogi.

Het is van alle tijden dat mensen dit doen. Maar is er ook een manier om de rust, het geluk en het contact met het 'Al' gewoon in deze aardse ratrace te beleven?

De Bhagavad Gita leert ons dat dat kan. De sleutel is nog steeds verzaking, onthechting. Alleen doe je dat innerlijk. Je doet gewoon mee met het leven in deze materialistische maatschappij vol grote ego's. Maar, het raakt je allemaal veel minder. Je houdt je eigen ego (gevoelig voor bezit, voor kritiek en complimenten) klein. Je doet je werk, maar het gaat je niet meer om de status en de waardering die dat werk en het salaris opleveren.

"This is a text that's helping people to live in the world while in a sense becoming yogis," zegt Jessica Frazier in bijgevoegde radioprogramma van de BBC. Klik op onderstaande link (als je dat met de rechtermuisknop doet dan kan je het programma downloaden om bijvoorbeeld op je iPod te beluisteren) en je hoort een aflevering uit de serie 'Heart and Soul, faith perspectives' van BBC World Service.

Presentator Melvyn Bragg praat met drie mensen:

  • Chakravarthi Ram-Prasad, Professor of Comparative Religion and Philosophy at Lancaster University
  • Julius Lipner, Professor of Hinduism and the Comparative Study of Religion and Fellow of Clare Hall at the University of Cambridge
  • Jessica Frazier, Research Fellow at the Oxford Centre for Hindu Studies and Lecturer in Religious Studies at Regent's College, London

Heart and Soul: The Bhagavad Gita (Fri, 15 Jul 11)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten